ULUSLARARASI KONSERVASYON VE RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ SEMPOZYUMU (UKROS) TÜZÜĞÜ
INTERNATIONAL CONSERVATION AND RESTORATION STUDENTS SYMPOSIUM (ICORESS) CHARTER
A) AMAÇ
Ulusal ve uluslararası düzeydeki üniversitelerin koruma (Konservasyon) ve onarım (Restorasyon) anabilim dallarındaki öğrencilerinin birikimlerini, fikirlerini, görüş ve önerilerini paylaşıp sunabilecekleri bir platform oluşturmaktır.
B) ÇALIŞMA İLKELERİ
- Konservasyon ve restorasyon alanında ulusal ve uluslararası lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan katılımcıların yer aldığı sempozyumunun ismi Uluslararası Koruma (konservasyon) ve Onarım (restorasyon) Öğrencileri Sempozyumu’dur. Sempozyumun kısa adı “ICORESS”tir.
- Sempozyum organizasyonu için 3 kurul oluşturulmuştur: Bilim ve Danışma Kurulu, Öğrenci Temsilcileri Kurulu ve Organizasyon Kurulu.
- Konservasyon ve restorasyon alanında eğitim veren ulusal her üniversiteden 1 öğretim üyesi, 1 öğretim elemanı ve 1 öğrenci temsilcisi kurullarda görev alacaktır.
- Sempozyum organizasyonu; 2 yılda bir, Türkiye’de yer alan 4 yıllık Konservasyon ve Restorasyon eğitimi veren üniversitelerde gerçekleşecektir.
- Sempozyum her iki yılda bir farklı üniversitelerde gerçekleşecektir. Her üniversite ancak tüm üniversitelerde organizasyon gerçekleştikten sonra yeniden sempozyuma ev sahipliği yapabilecektir.
- Her sempozyum sonunda en çok oyu alan üniversite bir sonraki organizasyonu yapmaya hak kazanacaktır. Organizasyonu gerçekleştirecek üniversite, katılımcı üniversitelerden en yüksek oyunu alan üniversite olacaktır. Eğer oylamada eşitlik olması halinde oylama 2 tur yenilenir. Eşitlik bozulmadığı takdirde uygun görülen kura çekimi ile karar alınacaktır.
- Sempozyum organizasyonunda yapılacak herhangi bir değişiklik söz konusu olduğunda o konu Öğrenci Temsilcileri Kurulu’nda değerlendirilecektir. Değişiklikler, temsilcilerin oy çoğunluğu sağlanarak yapılacaktır.
- Sempozyumun dili tüm uluslararası katılımcılar için İngilizce ve ulusal katılımcılar için tercihen Türkçe’dir.
- Sempozyum sunumları Konservasyon ve Restorasyon ile ilgili bilim dalları ekseninde olacaktır.
- Sunumlar ve yayınlar Bilim ve Danışma Kurulu onayıyla bilimsel bir dille yapılacaktır.
C) ICORESS KURULLARI
- Bilim ve Danışma Kurulu: Üst Kurul olarak çalışıp, danışma görevini yürütecek bir yapıda olacaktır. Her katılımcı üniversiten bir öğretim üyesi, bir öğretim elemanından oluşacaktır. Bu kurul, en başta sempozyuma başvuruda bulunan bildirileri değerlendirmek, kabul- red etmek görevini üstlenecektir. Ayrıca sempozyum organizasyonu konusunda bağlı bulundukarı üniversitede resmi işlerin yapılması, organizasyona katılım ve yapılandırılması, resmi yazışmalar, vb. konularında yardımcı olurlar. Kararların alınmasında Öğrenci Temsilcileri Kurulu talep ettiğinde danışma görevi yürütecektir.
- Öğrenci Temsilcileri Kurulu: Katılımcı her üniversitenin bir öğrenci temsilcisinden oluşacaktır. Öğrenci temsilcisi katılımcı üniversitenin ilgili bölüm başkanlığı tarafından lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencileri arasından atanacak ve organizasyonu yapacak üniversitenin Organizasyon Kuruluna iletilecektir. Kararlar, öğrenci temsilcilerinin oy çokluğu ile alınacaktır. Sempozyum organizasyonu öncsinde en az iki kez yapılacak olan Sempozyu Hazırlık Toplantısı’nda görev alacaklardır. Organizasyona ev sahipliği yapacak olan üniversitenin öğrenci temsilcisi ICORESS Başkanı olarak ilan edilecek ve görevine bir sonraki organizasyona kadar devam edecektir.
- Organizasyon Kurulu: Seçim ile belirlenen üniversitenin bir öğretim üyesi, bir öğretim elemanı ve bir öğrenci temsilcisi ile görevleri belirlenmiş az 5 öğrenciden (Öğrenci Temsilcisi – başkan, yayın, iletişim, sponsorluk, yazışmalar vb. sorumluları) oluşacaktır. Kurul en başta Öğrenci Temsilcileri Kurulu tarafından daha önce alınmış ve süreç içerisinde alınacak kararları uygulayacaklardır. Organizasyon adına kurumsal kimliğe uygun amaçlar ile çelişmeyen kararları almakta bağımsız olacaklardır.
D) ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ
- Koruma (Konservasyon) ve Onarım (Restorasyon) Bölümü’ne sahip üniversitelerin ICORESS adına temsilcilik görevini yürüteceklerdir.
- Bölüm tarafından yenisi atanıncaya kadar ICORESS üniversite öğrenci temsilciliğinde bulunacaklardır.
- Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora seviyesindeki öğrenciler arasından seçilecek ya da ilgili bölümlerin kararı ile görevlendirileceklerdir.
- Temsilcilerin görev süresi yeni bir ICORESS organizasyonu oluşuncaya kadar ya da en fazla 2 yıl olacaktır.
- Belirlenen öğrenci temsilcileri tüm üniversitelerce resmi temsilci olarak tanınacaktır.
- Sempozyum için organizasyonu gerçekleştiren ev sahibi üniversiteden gelen her türlü talep, yazışma ve resmi süreçlerin takibi Öğrenci Temsilcisi’nin sorumluluğunda olacaktır.
E) ÖĞRENCİ KATILIMLARI
- Koruma (Konservasyon) ve Onarım (Restorasyon) bölümüne sahip ulusal ve uluslararası üniversitelerin Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencilerinin katılımları ile oluşacaktır.
- Katılımcıların başvuruları, her üniversitenin Bilim ve Danışma Kurulu üyeleri ile Öğrenci Temsilcileri’nin takibinde incelemeye alınacaktır.
- Bilim ve Danışma Kurulu’nun onayını alan başvurular Organizasyon Kurulu’na iletilecektir.
- Sempozyum katılımcıları ve programı, sempozyum tarihinden en az 3 ay önce duyurulacaktır.
- Uluslararası nitelik açısından yurt dışındaki üniversitelerin öğrencilerinin sempozyuma katılımı özendirilecektir.
F) SPONSOR
- Üniversitelerin ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olarak sponsor desteği alınabilecektir.
Organizasyona ev sahipliği yapacak olan üniversitenin sorumluluğunda olacaktır.
G) WEB SİTESİ
- ICORESS adına bağımsız bir web sitesi hazırlanacaktır.
- Web sitesinin resmi sorumluluğu kurumsal niteliği ile Öğrenci Temsilcileri Kurulu’na ait olacaktır.
- Organizasyona ev sahipliği yapacak üniversite, dönemi içinde web sitesine organizasyon adına veri girişinde bulunacaktır.
- Web sitesinin işletim ücreti ve veri girişi, ev sahibi üniversitenin sorumluluğu altında olacaktır.
H) YAYIN
- ICORESS çıktıları; web sitesi tasarımı, genel ve dönem afişleri, abstract kitabı, sempozyum programı, vb. türlü malzemelerden oluşacaktır.
- Bu yayınları, çıktı ve dijital ortamda oluşturmak organizasyonu yapan üniversitenin sorumluluğunda olacaktır.